tisdag 25 januari 2011

Lite mer om ägg

Ägg är bra kost som ger dig mycket proteiner. Det är i gulan det mesta av näringen finns, tex vitaminer, mineraler antioxidanter och protein.

I ägget finns totalt 7 gram protein, fördelat på äggvitans ca 3 gr protein och äggulans 4 gram.

Ägg innehåller dessutom högvärdigt protein med många essentiella aminosyror. Essentiella aminosyror betyder att vi inte kan producera dessa själva i kroppen, utan behöver tillföra dem med maten. Ju mera högvärdigt protein ju bättre bygger det upp kroppen.

Äggvitan har 10% protein och 90 % vatten.

Gulan innehåller en tredjedel protein och A, D, E, B1, B2, B6, Kalcium, Järn, Zink, Selen och kolesterol.

Förr sa man att det var gulan som var farlig och satte restriktioner på ägg. Det finns inget vetenskapligt idag som talar för att äggulan är farlig. Det var kolesterolet man var rädd för, idag vet man att äggulan innehåller bra kolesterol. Fettet är delvis mättat och delvis omättat. Det är helt OK ur ett hälsoperspektiv.

Vill du gå ner i vikt så är det givetvis mängden kcal som också påverkar. Här kan du dra nytta av äggvitans proteinrika innehåll som skapar mättnad.

Tips! Gör en omelett på 3 äggvitor och 1 äggula. Fräs bitar av rödlök, broccoli och svamp, häll sedan över omelettsmeten. Servera med tomatskivor och ruccola.

Äggulorna som blir över ger du till komposten eller till hunden. Råa äggulor gör pälsen fin!

Ingalill Vestman xtravaganzas expertcenter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar