onsdag 26 januari 2011

Groddar

Tillhör du dem som brukar odla groddar själv hemma?

Om inte, det är jätteenkelt. Du behöver bara en stor glasburk med lock. Skölj linserna, bönerna eller fröna. Låt stå mörkt över natten i glasburk med vatten i och med locket på. Häll av vattnet och skölj groddarna ordentligt, sätt på locket igen och låt stå. Upprepa detta i 3-7 dagar tills groddarna är ätfärdiga. Förvara de färdiga groddarna i kylskåp.

Lättast att grodda är bl a frön av alfalfa, bovete,gröna linser, kikärter och mungbönor. Riktigt smakrikt blir frön av rucola, senap och rädisor.

Groddar är fyllda med superkrafter. De innehåller samma näringsämnen som den färdiga plantan, fast i mycket större mängder. Exempelvis innehåller 5 gr broccoligroddar lika mycket av antioxidanten sulforafan som 150 gr färdig broccoli. (Källa: Maten som skyddar av Kertin Hultén)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar