måndag 7 mars 2011

Vad blir det för mat?

Den mesta av maten som konsumeras idag är av sådant slag som inte funnits så länge i vårt skafferi. Se bara på följande topplista. Dessa tio maträtter, i rangordning, står för 85 % av middagsmaten i svenska hem måndag till fredag (enligt KF:s provkök 1999):

1. Fakukorv
2. Köttfärssås
3. Pizza
4. Pasta med ketchup
5. Fiskpinnar
6. Pannfärdig biff
7. Djupfryst färdigmat
8. Färdiga köttbullar
9. Kycklingrätter
10.Snabba soppor

Mycket av det som finns på den här listan fanns inte när våra mor- och farföräldrar växte upp. Det är inte bara råvarorna som skiljer kosten idag från hur det var tidigare, utan även alla tillsatser och behandlade näringsämnen.

Tidsbrist och stress kan vara anledningar till att vi väljer färdiglagat och färdigköpt. Men någon gång då och då, bjud dig själv på något riktigt gott och hemmalagat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar