söndag 27 februari 2011

Vad är hälsa för dig?

Att arbeta med hälsa är inte bara att göra ett jobb, det är att leva ett förhållningssätt. Att arbeta med sin egen och andra människors hälsa är för mig ett fantastiskt och spännande område. År 400 f Kr lär Hippokrates ha sagt:

"Hälsa är ett tecken på att den enskilda människan har uppnått ett tillstånd av harmoni i förhållande till sig själv och sin omgivning. Allt det som påverkar våra sinnen påverkar även kroppen."

Tänk så rätt han hade. Vi vet idag en hel del om sjukdomar, men inte lika mycket om hälsa. Hälsa och sjukdomsbegreppen har utvecklats olika under tidens gång. De föreställningar som funnits om hälsa är inbäddade i olika historiska och sociokulturella sammanhang. Hälsa är alltså inte detsamma som att inte vara sjuk. Hälsan omfattar så mycket mer.

I den mentala träningen beskriver Fil Dr Lars-Eric Uneståhl tre viktiga områden för att människor ska fungera och må bättre, nämligen hälsa, relationer och meningsfull sysselsättning. Han menar alltså att hälsa är en viktig del i människors välmående.

Vi tänker inte på vår hälsa när vi har den, vi tar den ofta för givet.

Vad är hälsa för dig?
Ingalill

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar