onsdag 1 februari 2012

Vi gör som andra gör!

Har du tänkt på hur olika beteenden ibland smittar av sig på andra människor runt omkring. Du har kanske märkt att både gäspningar, nysningar och skratt ibland liksom sprids till andra som finns i samma rum.

Är det här på riktigt eller är det bara inbillning. Du som ryckts med i skratt därför att andra skrattar tycker så klart att det är på riktigt. Och det visar sig faktiskt att det har stöd i modern hjärnforskning.

Enligt vissa forskare är upptäckten av så kallade ”spegelneuroner” den viktigaste inom hjärnforskningen de senaste tio åren. En spegelneuron är en nervcell som ger nervimpulser både när en individ utför en viss handling, och när individen ser någon annan utföra samma handling. På så sätt kan man säga att neuronen ”speglar” beteendet hos en annan individ som om man själv utförde det. Den här typen av neuroner har man funnit hos både djur och människor.  Det spekuleras mycket kring det här systemets funktion. Det kan vara viktigt för att förstå andra och lära nya saker genom härmning och kanske är det avgörande för hur vi lär oss språk. Forskning pågår kring dessa och fler andra möjligheter.

Hur som helst så finns dina spegelneuroner där, i din pann- och hjässlob och hjälper dig skratta tillsammans med andra. Visst är vi fantastiska, vi människor. Titta på filmklippet och upplev själv hur du blir lockad till skratt…



1 kommentar:

  1. Alla vill ju skratta i egentligen, t o m i tunnelbanan, fast vi först inte "borde". Men med tillräcklig exponering så tränger det igenom, Yippi glädjen vinner!

    Och skrattet var äkta på hans som börjar.

    Tack Inga-Lill!
    Hälsningar
    Monica Bergfelt

    SvaraRadera