fredag 17 februari 2012

Gå i takt med dig själv!

Har du tänkt på att du faktiskt har rytmen i kroppen. Själva livet är rytmiskt. Puls och andning är självklarheter. Men även andra funktioner som till exempel mängden av olika hormon och andra ämnen varierar cykliskt.

Det regelbundna, rytmiska livet tycks passa hjärnan bäst. Blir rytmerna förskjutna rubbas kontrollen av viktiga funktioner. Ett tydligt exempel är när man flyger långt och får dygnsrytmen rubbad och blir drabbad av ”jetlag”. Det tar flera dagar för hjärnan att komma in i rätt rytm igen. Jag påverkas kraftigt av det själv.

Om vi förskjuter hjärnans naturliga rytmer med till exempel oregelbundna arbetstider, oregelbundna sömnvanor, matvanor och så vidare. Ja då kommer hjärnan och de funktioner den styr att råka i obalans och skapa problem för oss.  Vi sover dåligt, matsmältningen fungerar sämre och vi blir lätt trötta och oroliga.

Dina rytmer är dina egna, och varje person har sina egna individuella rytmer. Du är kanske morgonmänniska, eller kvällsmänniska? Du känner säkert till båda, det ena är inte bättre eller sämre än det andra, de är bara olika. Det viktiga är att vi hittar vår egen rytm som gör att vi mår bra. 

Att vi liksom går i takt med oss själva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar