fredag 10 februari 2012

Musik som påverkar

Så här i melodifestival tider kom jag att tänka på att musik är bland det mest effektiva medel vi har för att påverka vårt eget sinnestillstånd. Det är ju dessutom så lätt idag när man kan bära med sig tusen låtar i fickan!

Det finns myter och historier om musikens helande kraft i många olika kulturer, musik och rytmer har i alla tider påverkat oss människor på olika sätt. Alltifrån från schamanens trolltrumma till vår tids technomusik.  Arméer har använt sig av trummor för att gjuta mod i soldaterna och idag används musik på ett sofistikerat sätt i varuhus för att vi ska köpa mer prylar. Helt enkelt därför att det fungerar och därför att musik påverkar!

Lillhjärnan är en av de, evolutionärt sett, äldsta delarna av hjärnan. Den är inblandad i koordination av rörelser och hjälper oss att hålla en jämn takt när vi går och springer. Den är även inblandad i det man kallar för våra olika ”arousal” nivåer som reglerar medvetenhet, uppmärksamhet och hur vi tar emot och processar information. Och den har massiva förbindelser med hjärnans emotionella centra!

Lillhjärnan är alltså ihopkopplad med hjärnans belöningssystem och forskning har visat att den blir aktiverad när vi lyssnar på rytm och puls. . Det är även så att när du lyssnar på musik så anpassar din puls och andning sig till musikens rytm. Det här förklarar varför vi kan bli både upprymda och nedstämda av olika sorters musik

Det här var säkert inget nytt för dig, du har säkert upplevt många gånger hur bra musik får dig på bra humör. Och att man både kan elda på och bromsa med musik. Din egen favoritmusik är ett fantastiskt hjälpmedel när du vill påverka ditt sinnestillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar