måndag 6 februari 2012

Varför det är bra att röra på sig

Varför är det bra att träna, egentligen? Ja, du vet säkert att om du tränar får du bättre kondition och kroppen syresätts effektivare. Det beror på att hjärtat arbetar mer och pumpar runt blodet effektivare. Men det händer även andra saker i kroppen, till exempel bildas viktiga hormoner.  


Forskare har identifierat det hormon som ger effekt på fettförbränningen efter att du tränat, det som gör skillnad efter en runda i skogen. Det är ett hittills okänt hormon som kallas ”irisin”, och som bildas i musklerna på grund av träning.

Det som händer är att kroppens depåer av farligt vitt fett, med hjälp av irisin, omvandlas till så kallat brunt, nyttigt fett. Irisin påverkar dessutom blodsocknivåerna och förebygger på så vis diabetes.

Det har visat sig att produktionen av irisin är störst om vi tränar uthållighetsträning, till exempel löpning. Det har även visat sig att effekten sitter i länge. Så långt som tio veckor efter det att man tränat har man kunnat påvisa högre nivåer av irisin i blodet.

En annan viktig effekt av att röra på sig är man blir man lite gladare. Rörelse påverkar vårt tillstånd mycket snabbt och på ett positivt sätt. ”Motion creates emotion”.

Om du snabbt vill lyfta din egen energinivå kan du prova att ställa dig upp och klappa i händerna. Om du samtidigt ler med hela ansiktet och håller på i tre minuter händer saker. Om ni är några stycken som gör det tillsammans blir effekten ännu större.
Tänk vad enkelt det är!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar