onsdag 8 februari 2012

Stora portioner och extra allt


När vi kommer igång med att röra på oss och hittar ett sätt som vi tycker är kul så börjar vi snart lägga till ytterligare en pusselbit på vägen mot bättre hälsa. Vi börjar äta nyttigare! Tankarna förändras liksom automatiskt. Eftersom vi tränar och rör på oss vill vi vara mer uppmärksamma på vad och hur mycket vi stoppar i oss. Och så förbättrar vi hälsan från två håll så att säga. Rörelseglädje och god energi hänger ihop

Vad många inte tänker på är att utseendet på din tallrik har betydelse för hur mycket du äter! Forskning visar att inte bara storleken på tallriken har betydelse, utan även färgen!

Det är kanske inte så förvånande att du äter mer om du använder en stor tallrik. Försökspersoner fick till uppgift att servera samma mängd mat på olika tallrikar. Då visade det sig, som väntat, att stor tallrik ledde till större portioner. Man fick upp till en tredjedel mer mat på sin tallrik!

Det som förvånande var att färgen på tallriken eller på bordsduken under hade en tydlig effekt på hur mycket mat försökspersonerna tog upp. Till exempel serverades en betydligt större portion tomatsoppa på röda tallrikar jämfört med vita. Forskarna förklarar fenomenet med en synvilla som gör att föremål ser olika stora ut beroende på omgivningen. 

Detta är användbar kunskap, särskilt om du försöker gå ner i vikt. En annan viktig sak är att ta sig tid och verkligen smaka på och njuta av maten. Det gör jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar