måndag 16 april 2012

Ta det lugnt!


Spänning och stress hör ihop, utan det ena finns inte det andra. Stress är egentligen inget vi drabbas av, det är något vi skapar själva.  Att vi måste skynda oss, eller att något är bråttom är ju faktiskt bara en tanke kring något. Den är inte sann i en vidare mening, det är vi själva som tillåter den att vara sann, och ju viktigare vi tycker den är desto mer kraft ger vi den.

Orsakerna till stress är olika för olika människor, du är unik. Men reaktionerna i hjärnan och nervsystemet är likartade för alla. Stressystemet är uppbyggt för att reagera snabbt på akuta hot. Det är väl inpräglat och inget vi behöver lära oss. På bråkdelar av en sekund kan det utlösas.

Tänk på hur det känns att bli skrämd, när någon TUTAR! plötsligt på dig i trafiken. Pulsen far i topp och beredskapen kommer blixtsnabbt. När du märker att det inte var något farligt, lugnar du ner dig, sakta.

För det tar ofta tid att lugna ner sig!

Christina Doctare, författare till boken ”Hjärnstress” liknar händelseförloppet vid ett brandlarm. Larmet går, reaktionen kommer blixtsnabbt. Det tutar och blinkar och sprinklersystemet går igång och släcker branden automatiskt. Även om det är falsklarm så blir allting blött.  Och när larmet stängs av kommer det fortfarande att vara blött en lång stund efteråt.

Det tycker jag är en bra metafor att ta med sig, kom ihåg att det tar tid att torka upp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar