fredag 27 april 2012

Gåshud och lyckorus

Vad har gåshud, eller ståpäls som Gunde Svan skulle säga, att göra med lyckorus?

Jo, forskare har upptäckt att när vi lyssnar till musik som vi tycker om så pass mycket att vi får gåshud av den, så har hjärnans belöningssystem startat och frisatt dopamin! Vi känner lycka!

Hjärnans belöningssystem gör att vi känner njutning och välbehag när vi gör saker vi tycker om. Som till exempel när vi äter choklad eller god mat, motionerar, har sex eller när vi får beröm. Vi får en dusch av signalsubstansen dopamin som frisläpps från mellanhjärnan. När dopaminet binder till nervceller i det limbiska systemet (ibland kallat känslohjärnan) så uppstår en intensiv känsla av välbehag, det vi ibland kallar för ett lyckorus.

Forskarna upptäckte att ju mer vi njuter av musik, ju mer dopamin frisätts.

Dopamin frisätts även när vi dricker alkohol. Fast bara till en viss gräns, den första smutten sätter fart på dopaminet, efter det händer just inte så mycket med lyckokänslorna. Fast det är vanligt att vi tror det och fortsätter att dricka mer, för att vi på nytt vill uppleva dopamin kicken. Trots att alkohol inte fungerar efter ett par glas!

Då är det både bättre och hälsosammare med mer musik, den går dessutom inte att överdosera. Ta den musik du gillar bäst och spela på tills du får gåshud!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar