onsdag 11 april 2012

Mycket mer om choklad!


Tack för kloka frågor runt mitt blogginlägg om att bli smal av choklad. Här kommer svar på frågorna och mera texter om denna fantastiskt sköna böna.

Chokladens påverkan på BMI anses hänga samman med dess höga doser av magnesium som är en naturlig aptitdämpare. Dessutom är rå kakao rik på fibrer som förhindrar fettinlagring och gör dig mätt.
Kakaon är naturligt rik på vitaminer och mineraler. Det höga innehållet av A- och E-vitaminer, fosfor, järn, kalium, selen och magnesium ger en boost åt immunförsvaret.
Kakaobönan innehåller mer antioxidanter än något annat: 20 gånger mer än grönt te, 30 gånger mer än rött vin, 15 gånger mer än blåbär och 3 gånger mer än gojibär. Ett ökat antioxidantintag är inte bara bra för immunförsvaret, det gör det också lättare för musklerna att återhämta sig efter träning.

I denna nya studie förklarar man inte varför men kunde konstatera att av 1080 personer, män och kvinnor från San Diego området, Californien i USA som åt choklad hade ett lägre BMI oavsett om de tränade eller inte. Försökspersonerna var mellan 20 och 85 år gamla och var friska, utan symptom på hjärt och kärlsjukdomar.  
Mörk choklad är givetvis nyttigare än ljus därför att de verksamma och nyttiga substanserna finns i kakaon. Ju högre % kakao desto mer verksamt ämne och tydligare smak och du blir nöjd med endast en liten bit. Ljus choklad innehåller mer kakaosmör och socker. Mjölkchoklad är uppblandat med mjölk och socker som ger för många snabba kalorier och kan sätta igång ett sötsug som kan skapa ohälsosam överätning.

Chokladen innehåller teobromin som gör oss gladare och piggare. Det ger en ökad cirkulation i hjärnan och blir på så sätt enligt forskare, positivt för både minnet och inlärningen. Kakaon har en positiv påverkan på insöndring av ”må bra hormonet” serotonin.

Ett bra liv och en hälsosam vikt hänger givetvis samman med att man också rör på sig. Inte enbart på att man äter choklad!



Själv är jag mest förtjust i 85% choklad, den är ofta både syrlig och lite bitter så alla smakämnen kommer fram.
I påsk har jag njutit av en 85%  organisk choklad av märket Vivani. 1 bit om dagen som sakta får smälta i gommen. Det sägs att kakaon har 1200 smakelement. mmmm




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar