fredag 20 april 2012

Mera flow åt alla!

Vad vi än ska göra så behöver vi anstränga oss och mana fram energi.

Vi ökar vår grundspänning med en aktivitetsspänning så att den motsvarar den ansträngning vi ska göra. Det gäller i allt vi ska göra, men blir särskilt tydligt när vi ställer egna höga krav. Sådana situationer hittar vi ofta i skola och arbetsliv. Vi vill ju att saker ska gå bra! Ha bra resultat på provet, göra en bra presentation, verka klok på mötet eller vad som helst. Det är sådana situationer som vi kan känna oss lite nervösa inför.

Det är då vår egen grundspänning blir en nyckelfaktor för hur vi kommer att prestera. Nervositet skapar spänning, larmet går igång, musklerna spänns, pulsen och blodtrycket höjs, andningen blir grund… Börjar detta skeende från en redan hög nivå av grundspänning blir problemet ännu större.

Med låg grundspänning däremot, blir takhöjden större, konsekvenserna blir mindre även om vi blir nervösa. Därför att det inte sätter igång lika kraftiga reaktioner i kroppen. Vad vi än ska göra, gör vi det bättre om vi kan vara mer avslappnade från början.

Med låg grundspänning hanterar vi stress på ett mer sansat och resursfyllt sätt, det är en förutsättning för avspänd effektivitet.

Och flow tillståndet, det  där härliga när saker bara fungerar, ligger lite närmare. Wow, det är härligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar