onsdag 7 mars 2012

Lagom är bäst!


I Sverige pågår en debatt om det är farligast med fett eller socker i maten. Det man säkert vet är att inget är bra i för stora mängder och som så ofta är lagom faktiskt bäst. 

I England har läkare valt en annan metod i kampen mot övervikt, det lustiga är att det är en svensk uppfinning. En så kallad mandometer, eller helt enkelt en våg!

Nej ingen ny badrumsvåg för oss att väga oss på, utan en speciell matvåg som väger maten medan vi äter den. Principen är enkel, det är inte vad vi äter utan hur vi äter som är avgörande. Det har visat sig att personer med fetma äter nästan dubbelt så fort som normalviktiga. 

När vi äter för fort hinner inte hjärnan med och vi får ingen mättnadskänsla. Vågen mäter detta och säger till om det går för snabbt. Den hjälper oss att bli medvetna om vårt ätbeteende. Själva poängen är att vi ska lyssna mer på kroppens egna signaler. 

Det verkar klokt. 

Om man tar sig tid att verkligen njuta av maten och sitter ner i lugn och ro i en behaglig miljö så kanske man inte behöver någon våg. Hur som helst, så är det viktigt att lyssna på sin kropp, och bry sig om vad den säger. Ofta äter vi för att byta sinnestillstånd. När vi är ur humör äter vi snabbt för att snabbt byta tillstånd och må lite bättre, och mat påverkar vårt tillstånd på ett effektivt sätt.

Tricket är att njuta av maten, njutning är lösningen, kom bara ihåg att lagom är bäst!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar