onsdag 16 november 2011

Pigg och Glad

Är det mer okej att vara trött, än att vara pigg? Trötthet är nästan som ett bevis på att vi lever till max, hinner med och gör allt. Vi skjutsar barnen till och från aktiviteter, handlar, städar, tvättar, lagar mat och jobbar heltid. Är det verkligen så här vi vill ha det?
Trötthet är en subjektiv känsla och knappast möjlig att mäta objektivt. Trötta är vi alla, mer eller mindre. När vi möts stämmer vi av med varandra ungefär som när vi pratar väder: 
-        Hej, hur är det?
-        Jodå, det går.  Trött förstås, men annars är det okej.

Är vi tröttare nuförtiden? Trötthet har blivit en slags identitet där det mesta handlar om att fylla vår tillvaro till bristningsgränsen med olika aktiviteter och upplevelser. När tröttheten ökar, ökar också stressen som tidigare var ett tillfälligt fenomen, men som idag nästan är ett konstant inslag i vår vardag.
I dagens samhälle har möjligheterna och kraven som ställs på oss människor ökat. Vi är också inställda på att få ut så mycket som möjligt av livet hela tiden. Vår strävan efter att få det bättre växer. Fördelen med detta är att vi är aktiva och jobbar med vår personliga utveckling.
Tröttheten hänger alltså på något sätt ihop med de krav vi ställer på oss själva. Vi vill gärna vara framgångsrika, leva hälsosamt och på samma gång ställa upp för vår omgivning. Vi bejakar våra egenställda krav och tänker inte så mycket på vad det är vi själva egentligen mår bra av.
Vad vi behöver är att ha roligt, känna solens varma strålar, höra musik, skratta, röra på oss och känna beröring, att någon gång då och då ta oss tid att göra ingenting. Att helt kravlöst sitta på en sten och titta mot horisonten och drömma sig bort. Att få vila när andan faller på en ledig dag och att kunna säga ”nej” till något när vi inte vill eller känner för det.  
Vi har alla ett eget val. Vilka val gör du? Väljer du att vara pigg och glad eller stressad och trött? Ta hand om dig, det är du värd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar