måndag 7 november 2011

Minska gnället, öka din livslust!

Det är lätt att hamna i gnällfällan. ”Usch vad kallt det är!”, ”Ingen hjälper till här hemma, det är bara jag som städar” eller så kanske det låter så här ”Varför drabbas bara jag av allt ont?”

Det ligger i människans natur att minnas negativa saker. Vår hjärna är programmerad att minnas dessa som en slags överlevnadsmekanism för att vi ska kunna undvika sådant som är skadligt för oss.

Allt vi gör har ett syfte. När vi gnäller får vi för stunden lindring från ångest och obehag. Vi skaffar oss sympatier från andra och vi kan dessutom känna samhörighet om vi gnäller tillsammans med någon. Det kan kännas väldigt bekvämt att låta sitt missnöje försvinna i ord, det är lättare att klaga än att åtgärda. Vi slipper då för en stund ta ansvar för vårt agerande, vi kan linda in oss i missnöjet och mysa till det för en stund när vi tycker synd om oss själva.

Det är helt ok att gnälla lite då och då. Ibland kan det vara skönt att få lufta sitt missnöje och få klaga helt onyanserat för en stund. Vad vi behöver undvika är att fastna i det negativa tjatet som gör livet surt, inte bara för oss själva utan för hela vår omgivning. Om vi fastnar i gnällfällan är steget inte långt till att vi upplever oss själva som offer för omständigheter och då ser vi inte, att vi har ett eget ansvar, utan skyller hellre på yttre omständigheter och andra personer. Det är dags att göra något åt saken och undersöka vad det gnälliga beteendet egentligen står för. Skrid till verket som en vetenskapsman och lista ut vad det är som händer och lär dig hantera det på ett bättre sätt. När du genomskådat gnället, fokusera på glädjen i stället.

Börja odla din tacksamhet. Vi har en förmåga att ta saker och ting för givna och klagar fast vi egentligen har det rätt bra. Att öva upp sin förmåga till tacksamhet är som ett effektivt botemedel mot missnöje, nästan som ett universalmedel mot gnäll. Tänk ikväll igenom vad dagen har gett dig, vilka var dina guldkorn?

Att njuta av småsaker, är motsatsen till gnäll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar