onsdag 9 november 2011

Att bli mer som mig själv!

Jag läste om ett intressant sätt att se på livet som en resa mot att bli mer sig själv, i Bengt Renanders bok Kreativitet för livet.

Han skriver om en indisk tradition som säger att vi har tre inkarnationer i livet. Vid första inkarnationen är vi som en kamel. Kamelen böjer lydigt sina knän, bär sina bördor och går plikttroget med de andra kamelerna i karavanen. Sedan kommer en dag då kamelen går ur karavanen och ensam vandrar ut i öknen. Där förvandlas kamelen till den andra inkarnationen, ett lejon. Lejonet har en uppgift och den uppgiften är att döda draken som heter "Du ska!". Det är en stor och kraftfull drake och striden kan ta lång tid. När draken är dödad så förvandlas lejonet till den tredje och sista inkarnationen, ett barn. Ett närvarande, öppet väsen som ser världen med nybörjarens nyfikna ögon. Här finns inga förutfattade meningar, inga värderande tankar som skymmer sikten. Här är en som uppmärksamt lever lycklig i sin verklighet. Den här berättelsen är en fin sammanfattning av utvecklingen mot att bli mer sig själv.

Berättelsens drake "Du ska!" finns verkligheten, den är känd under många namn. Till exempel du måste, du borde, du ska, alla tycker, och så vidare. Genom att förändra sättet att tänka, prata och kanske sluta lyssna så mycket på omgivningen tillåter vi oss precis som Renander skriver att bli mer som oss själva.

Du är unik - ta vara på det!

1 kommentar: