fredag 5 augusti 2011

Nyfikenhet

I känslornas brokiga familj är nyfikenheten en stor doldis. En lite tabubelagd och undangömd sådan. Bara en bråkdels uppmärksamhet har den fått i förhållande till känslor som kärlek, lycka eller glädje. Ändå är det just nyfikenheten som betyder mest för att vi ska få ett mer roligt, engagerat och meningsfullt liv. Nyfikenheten riktar oss utåt mot världen, den gör livet mer intressant, att vi ser fler möjligheter, att vi lär oss nya saker, vågar prova nya maträtter – nyfikenheten gör helt enkelt utbudet oändligt!

Nyfikenheten hjälper oss att bredda våra upplevelser av världen. Den ger oss också tillfälle att bli överraskade. En nyfiken livssyn är dessutom hälsosam. Inlärning genom livet skyddar hjärnan mot demens och för tidigt åldrande.

Alla känslor har ett bestämt syfte. De vill hjälpa oss att överleva. Nyfikenheten vill få oss att utforska den miljö vi lever i för att lära oss hantera alla de hot och möjligheter som finns där. Av naturliga skäl är alla barn och ungar av alla arter medfött nyfikna. Denna naturliga nyfikenhet kan ska vi behålla och värna om hela livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar