måndag 8 augusti 2011

Lyckotillstånd

Förra veckans blogginlägg var smakprov ur min kommande bok om sinnestillstånd. Den är än så länge fortfarande i planeringstaget....

Det tillstånd vi ofta tänker på är just lycka, alla vill vi ju vara lyckliga, även de som inte erkänner det öppet. Vissa väljer i stället att uttrycka lycka med andra ord som glädje, eufori, extas, sjunde himlen, framgång, välgång, succé, livskvalitet, livslust, välstånd och många andra uttryck, men avsett vad vi väljer att kalla det, är det vad just du eller jag vill uppnå.

Thich Nhat Hanh, en zenbuddisktisk munk, uttryckte det så här:

Medvetandet kan liknas vid ett fält, ett stycke land där man kan så alla möjliga sorters frön. Frön för sjukdomar, för lycka, glädje, bekymmer, fruktan, ilska och hopp. Minnet av känslor är som ett förråd som är fyllt med alla våra frön. Så snart ett frö uppmärksammas i vårt själsliga medvetande, återvänder det alltid mer kraftfullt till förrådet. I varje ögonblick då vi varseblir något fridfullt och vackert, vattnar vi fröna för fred och skönhet i oss. Under samma tid vattnas inte andra frön som rädsla och smärta.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar