måndag 28 juni 2010

Njut av livet - det går inte i repris!

Vad menar jag med det? Jo, att det är vårt eget ansvar att göra det bästa av våra liv. Vår hälsa är vårt eget ansvar och vi är skyldiga oss själva att ta hand om oss och göra vad vi kan för att må bra, oavsett om det gäller vår fysiska eller psykiska hälsa.

Enligt WHO är definitionen på hälsa följande:

Högsta möjliga välbefinnande hos den enskilde individen, fysiskt, andligt, psykiskt och socialt och ej enbart i frånvaro av sjukdom.

För att ha en fullgod hälsa behövs alltså att alla dessa bitar finns med. Enligt mig kan det förklaras så här:

Den fysiska hälsan är det mest greppbara, den berör ju kroppen och kroppens funktioner
Den psykiska och emotionella hälsan är förmågan att tänka klart och sammanhängande. Förmågan att uppleva känslor som ex. rädsla, glädje, sorg eller annat. Även förmågan att hantera stress, spänning, depression och ångest.
Den andliga hälsan hamnar som jag ser det under vårt beteende och olika sätt att uppnå sinnesfrid och känna ro i sin själ.
Den sociala hälsan skulle kunna vara förmågan att skapa och upprätthålla relationer till andra människor.

Hur ser din hälsa ut?

Det första många tänker på när det gäller hälsan är sin vikt, att sluta röka, börja träna – känner du igen dig? Är detta ett av många gamla nyårslöften som du gett dig själv? Men är det inte en livsstilsförändring som behövs göras?
Att sluta äta onyttiga saker, att börja träna lite sporadiskt, minska antalet cigaretter, ja vad du väljer är ju alltid en bra start, men för att behålla den förändring som du vill åstadkomma, får du ändra dig i hela ditt beteende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar