fredag 8 juni 2012

Venuspassagen


Ni som inte var alltför upptagna med att fira nationaldagen hörde säkert talas om att planeten Venus passerade framför solen i onsdags.  Detta har jag lärt mig är en mycket sällsynt astronomisk händelse. Venuspassagen inträffar alltid två gånger med 8 års mellanrum. Förra gången var 2004 och årets passage är den sista på väldigt länge. Sedan dröjer det nämligen till år 2117(!) innan nästa Venuspassage inträffar. Vi kan alltså vara lyckligt lottade att detta skedde under vår livstid.

Venus är den andra planeten i solsystemet från solen räknat. Den är ungefär lika stor som jorden och är uppkallad efter romarnas kärleksgudinna. Planeten Venus har varit en kändis långt före antiken och har haft olika namn i olika kulturer.  Eftersom den främst ses i samband med solnedgång och soluppgång kallas den för aftonstjärnan respektive morgonstjärnan på flera olika språk. Venus är också den himlakropp som syns bäst på himlavalvet, efter solen och månen.

Astrologerna talar om att Venuspassagen bland annat handlar om att göra oss fria från det som distraherar oss från att blicka inåt. Också att våga acceptera och älska oss själva precis som de vi är. En härlig påminnelse från stjärnhimlen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar