måndag 4 juni 2012

Meditation och Mental träning, är det en skillnad?

Ibland får jag frågan, ”Vad är skillnaden mellan Meditation och Mental Träning?”. Så jag försöker reda ut en del olikheter här.


I österländska traditioner är meditation intimt sammankopplat med etiska och religiösa sammanhang. Där växelverkar meditation och etiska regler med varandra. Ett moraliskt korrekt levnadssätt skapar förutsättningar för framgångsrik meditation och meditation i sin tur leder till en naturligt förankrad hög moral. Historiskt sett har intensiv meditation varit en angelägenhet för munkar och heliga män. Att praktisera meditation på egen hand utan en mästare eller lärare har för många varit otänkbart.


Ordet meditation har sitt ursprung i det latinska meditari som betyder besinna, reflektera. Det ger en vink om vad det handlar om. Meditation är stillsamt, en slags vila under vakenhet. Att vara vaken i kombination med avspänning öppnar upp för klarhet i tanken och sunda processer i kroppen. Det är motsatsen till stress!


Mental Träning utvecklades i Sverige av Lars-Eric Uneståhl på sextio- och sjuttiotalet. Han ville hitta de komponenter som var verksamma, och bevisligen gav de positiva effekterna vid meditation. Han fann två komponenter som verkade ha avgörande betydelse, avslappning och ett förändrat medvetande tillstånd! I klartext betyder det avslappnade muskler, och ökad alfa och theta aktivitet i hjärnan.


Från dessa insikter utvecklades metoder, tekniker och hjälpmedel för att uppnå just
dessa effekter. Likheterna mellan meditation och Mental Träning är fler än olikheterna. Skillnaden ligger framför allt i att i Meditationen tömmer du hjärna på innehåll och i den Mentala Träningen kan du sedan gå vidare med Mental Styrketräning. Mental Träning är ett mer neutralt begrepp än vad meditation traditionellt varit. Inom Mental Träning finns inga religiösa toner eller koppling till en viss tro eller religion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar