onsdag 6 juni 2012

Nationaldagen, svenska flaggans dag och tacksamhetsdagen


Idag är det svenska flaggans dag som 1983 utnämndes till Sveriges nationaldag. Ursprungliga skälen till firandet är kröningen av Gustav Vasa år 1523. Så hur är det egentligen nuförtiden med firandet av Sveriges nationaldag? Ja det brukar ju vara firande med ”flagg tåg” på gator och torg och kungafamiljen brukar synas i TV. Vore intressant att få veta hur många som verkligen firar nationaldagen.

Tittar vi och jämför med vår granne Norge med sin hyllade nationaldag 17 maj, präglad av traditioner och där norrmännen ”går man ur huse” i glädje över att vara självständiga, är vår nationaldag ytterst blygsam. Norge firar att de blev av med oss svenskar och hade vi varit i deras sits kanske vi hade gjort mer väsen av oss.

Jag inser att det är avsaknaden av en känsloladdad anledning att fira nationaldagen som just är den bästa anledningen att fira. Vi har haft fred så långt tillbaka att våra barn knappt har någon aning om vad krig är, vi lever i en demokrati och i ett av världens mest jämställda samhällen. Därför vill jag döpa om denna dag till tacksamhetsdagen, en dag att vara tacksam för privilegiet att leva i ett välfärdsland. Det ska jag fira idag.

Läs mer om när 6 juni blev en helgdag i denna artikel i Sydsvenskan från 2005 http://www.sydsvenskan.se/sverige/slaget-om-nationaldagen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar