fredag 15 juni 2012

Är du bra på att göra två saker samtidigt?

Ja det sägs ju att kvinnor är extra bra på att göra flera saker samtidigt. Och i rekryteringssammanhang har förmågan till ”multitasking” länge varit en eftersökt egenskap. Nu visar psykologiforskningen att det inte alls funkar så bra som vi kanske har trott. Det går utmärkt när det inbegriper automatiserad aktivitet som att gå och prata med en vän samtidigt, men när det kommer till att genomföra två saker som kräver stor mental kapacitet blir det en större utmaning.

Tänk dig att du lyssnar på viktig information från din chef samtidigt som du skriver det där mailet som akut behöver skickas iväg. De båda mentala aktiviteterna kräver samma resurser i hjärnan och därför blir något av det lidande. Studier visar att vi antingen bara minns viss information av vad chefen sagt eller att vi skriver ett mail som saknar ord eller brister i meningsuppbyggnad.

En annan fallgrop är hur du använder din tid på datorn. Kanske ”multitaskar” du mellan olika program, svarar på mail samtidigt som du läser meddelandet på facebook. Forskningen visar att det tar 15 min (!) att återgå till en effektiv arbetstakt om man hoppar mellan olika program på datorn, det gör också att vi känner oss betydligt mer trötta efter en arbetsdag.

Det gamla goda ’att göra en sak i taget’ verkar vara en nyckel både till mer energi och att få saker gjort snabbare. Hur jobbar du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar