tisdag 7 juni 2011

Tv-soffan vs motionsspåret

Nisse Simonson är läkare och expert på hjärnans funktioner, han menar att det inte är något konstigt med att många hittar på ursäkter för att slippa träna, han menar att vi är födda med en 'latmask-gen'. Vi är skapta för att ha det lugnt och spara på stegen, ta genvägar och inte ödsla energi i onödan. Våra hjärnor är fortfarande inställda på att vi måste jaga för brödfödan och sedan vila när vi väl släpat hem vårt byte.

Fast för nutidsmänniskan är livet mer stillasittande än för våra förfäder. Vill vi komma igång och motionera kan vi helt enkelt lura 'latmask-genen'. Det är ganska lätt, för hjärnan tycker om rutiner så börjar vi motionera på bestämda tider blir motionen en vilsam vana i stället för en ansträngning. Att det dessutom är behagligt väder ute så här års gör ju inte upplevelsen av exempelvis en promenad sämre....

...och promenerat har vi gjort för glatta livet under några dagar på den underbara ön Mallorca. På denna ö känner jag mig som hemma. Vädret var visserligen inte på vår sida den här gången, det var bra mycket varmare och skönare här i Sverige. Fast det är trots allt ett härligt miljöombyte som jag inte vill vara förutan och jag vill snart komma tillbaka till Medelhavet igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar