onsdag 1 augusti 2012

Vad människor och kakaduor har gemensamt!


Väldigt fÃ¥ djurarter förutom människan dansar – det vill säga, rör sina kroppar i takt med en musikalisk rytm. Människans närmsta släkting, chimpansen, dansar inte. Kor och hästar dansar inte. Inte heller katter eller hundar.

Men däremot har en studie visat att fåglar kan dansa! Det var kakaduan Snowball som inspirerade forskaren Aniruddh Patel att undersöka saken efter att ha sett ett YouTube klipp av papegojan när han vickar på huvudet och sparkar med fötterna i takt med en Backstreet Boys låt. Ett förövrigt oerhört roligt klipp! (Se klippet här http://www.youtube.com/watch?v=N7IZmRnAo6s)

Snowball fick agera testpapegoja i experimentet och röra sig till sånger med olika tempo, han höll takten och saktade ner eller ökade farten när rytmen ändrades.
Patels teori bygger på att människor och kakaduor har förmågan att höra ljud och härma dem, en förmåga som är möjlig pågrund av den neurologiska kopplingen mellan auditiva och motoriska kopplingar i hjärnan. Dessa kopplingar gör det även möjligt för oss att dansa.
Så roligt med tanke på att jag en gång i tiden hade två av dessa fantastiska djur, Charlie och Knut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar